2009. november 7-i rendezvényen -Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület szervezésében- kerültek a kezembe a következő kis regények, melyeket szeretnék minden korosztály figyelmébe ajánlani.

Andrzej Przewoznik: Lengyel menekültek Magyarország területén 1939-1945.

A könyv őszinte hitelességgel mutatja be a II. világháború éveiben hazánkba került menekültek életét, a két nemzet között kialakult barátságot.

Máté Endre: Szeptember katonája

A kis regény Nizalowski Ernő hadnagy visszaemlékezései történelmi háttérrel. Ritka alkalom egy olyan ember visszaemlékezéseit olvasni, aki önként harcolt a II. világháborúban a németek ellen, végigélte és dolgozta az elmúlt évtizedeket, mindvégig tisztességes ember maradt. A könyv érdekfeszítő olvasmány, akár egy kalandregény.

Elzbieta Isakiewicz: Vörös ceruza

Sokunknak hiányos az ismerete a II. világháború idejéről. Ezt pótolja ez a regény, mely olyan hősökről ír, akik sokszor zsidókat mentettek meg. A könyv regényesített tényanyag.  -A “Vörös ceruza” olyan, mint a legjobb trillerek. Egészen végéig tartja a feszültséget.- írja róla LILI THAU (Jad Vasem Intézet). Ezzel az ajánlással hívom fel a figyelmet és kérem olvassák el ezt a kitűnő regényt.

Az általam ajánlott könyvek megtalálhatók az Egyesület Könyvtárában.

Kovács Ilona a Magyar-Lengyel baráti Kulturális Egyesület tagja