Ismerd meg Lengyelországot c. program keretében az idén a Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület tagjai az ország észak-nyugati részére, Nyugat Pomeránia vajdaság székhelyére, Szczecinbe látogattak el, valamint a Balti-tenger partján fekvő: Swinoujscie és Miedzyzdroje nevű üdülővárosokat keresték fel.

Az idegenvezetőtől, Ludmila asszonytól megtudtuk, hogy Szczecinben született II. Katalin cárnő, 30 évvel később szintén itt látta meg a napvilágot későbbi menye Maria Fjodorovna, akit Oroszországban a „cárok anyjának” neveztek. Az Odera partján, a német határ közelében fekvő város a történelem során hol porosz, hol svéd, hol francia kézben volt. A II. világháború után a Vörös Hadsereg hivatalosan átadta a várost a lengyel hatóságoknak, s a német lakosságot áttelepítették Németországba. A város legfontosabb műemlékei az Óvárosban találhatóak: a gótikus Szent Jakab Apostol Bazilika, a reneszánsz-kori Pomeráni Hercegi Vár és a Chrobry védőgát.

A szczecini séta közben meglátogattunk egy „II. világháborús” földalatti bunkert, amely német polgárok védelmére szolgált. A szczecini öbölben sétahajóból tekintettük meg a Nyugat – Pomeráni kikötőket. Este a komolyzene szeretők találtak felüdülést a várban egy lengyel orgonaművész koncertjén.Tetszést nyert a Szczecintől 35 km-re keletre, az Ina partján épült Stargard Szczecinski. A műemlék városban 3 km hosszú sétaúton- bástyákkal, erődítményekkel, kapukkal és védőgátakkal   tűzdelt korabeli építményekkel  találkoztunk. Megcsodáltuk a kettős tornyú gótikus stílusban készült Mária Templomot, amely Henryk Grunsberg neves építőmester alkotása.

A program keretében látogattunk el a Balti tengerpartján fekvő két üdülőhelyre: Swinoujscie-be és Miedzyzdroje-be,  ahol lehetőség  nyílt a homokos strandon pihenésre, napozásra és tengeri fürdőzésre.

Mivel az utunk Németországon keresztül vezetett, ezért volt alkalmunk Drezda és Berlin nevezetességeit  is megtekinteni.

 

A Lengyelországi Északnyugat Pomeránia Vajdaság a turisták által nem a  leglátogatottabb térség, de annak ellenére utazásunk során nagyon sok szép történelmi emlékekkel és új, különleges élményekkel lettünk gazdagabbak.