Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és a Magyar–Lengyel Baráti Kulturális Egyesület, 2016. április 15-16-án, tanulmányi utat szervezett Budapestre, az egyesület, vezető tisztségviselői és önkéntesei számára. A tanulmányi úton résztvevő 18 fő a fővárosban működő lengyel intézményeket és szervezeteket keresett fel, melynek során a kapott információk megismerésén túl, személyes kapcsolatok építésére és ápolására volt lehetőség.
A két napos gazdag program összegezését az alábbiakban foglaljuk össze.

 

A Lengyel Kutatóintézetet és Múzeum, igazgatója Piotr Pietka távollétében, Virág József igazgatóhelyettes, tartott tárlatvezetést, valamint a múzeum történetéről beszélt. Az intézménynek – a világon egyedüliként – fő kutatási területe az ezeréves magyar-lengyel történelmi kapcsolatok és a magyarországi lengyelek története. A gazdagon illusztrált kiállítás tematikusan mutatja be a két állam közötti uralkodói és a hétköznapi emberi kapcsolatokat.

Az Országos Lengyel Önkormányzat Elnök Asszonya, Dr. Rónayné Slaba Ewa, szívélyes szavakkal és frissítőkkel fogadta a látogatókat. Szerteágazó tevékenységük bemutatása kapcsán rámutatott e találkozó fontosságára. A Magyarországon létrejött 41 Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat jól szolgálja a hazánkban élő lengyelek és a lengyelekkel szimpatizálók elvárásait. Az Országos Önkormányzat összefogja és szervezi e közösségek tevékenységét és lehetőségei szerint támogatja rendezvényeiket. Szoros kapcsolatot tart az anyaországgal, a magyarországi főhatóságokkal és a lengyelséget szolgáló sokfunkciójú lengyel intézményi hálózattal.

Az Országos Lengyel Nyelvoktató Iskolában korszerű körülmények között oktatják a Magyarországon élő lengyel szülők gyermekeit és mind azokat, akik a lengyel nyelvet tanulni szeretnék.

A fővárosban működő Lengyel Ház a Plébánia templommal szoros egységet alkot. A kulturális és a hitélet ápolása mellett, szerény szálláslehetőséget biztosít a zarándoklaton résztvevő lengyeleknek és az azt igénylőknek. A Ház, valamint a Szent Adalbert Magyarországi Lengyel Katolikusok Egyesületének, gazdag kulturális tevékenységéről Katarzyna Takácsné Kalinska tájékoztatta a csoportot.

Közösségünk lehetőséget kapott a Budapest-Kőbánya, Mindenkor Segítő Szűz Mária Plébániatemplom megtekintésére. Krzysztof Grzelak plébános, tájékoztatójában elmondta, hogy a XIX. század második felében a gyors ütemben épülő fővárosi építkezéseken több mint 10.000 lengyel anyanyelvű munkás dolgozott, akik kezdeményezték a templom építését. Az I. Világháború lelassította az építkezést így csak 1930-ban szentelték fel a templomot, amely a mai napig egyetlen lengyel templom Magyarországon, ami a lengyelek hitéletét szolgálja. A látogatás végén, két nyelven elhangzott ima, a Miatyánk bensőséges hangulatával hagytuk el a gazdagon díszített templomot.

A délutáni program első állomásaként a Duna parton levő Bem József tábornok impozáns szobránál helyeztük el a hála és kegyelet koszorúját.

Ezt követően az 1958-ban alakult, nagy múltú Bem József Lengyel Kulturális Egyesület központjában fogadta csoportunkat, Eugeniusz Korek az egyesület elnöke. Tájékoztatójából megismertük azt a sokszínű tevékenységet, melyet az egyesület hosszú időn keresztül egyedül végzett a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok ápolása terén, amellyel gondozta Bem József tábornok emlékét országunkban és igyekezett összefogni, közösségé formálni a Magyarországon élő lengyelséget. A Nemzetiség Önkormányzatok megalakulását követően, partneri kapcsolatot tart velük, ill. a lengyel intézményekkel.

A belvárosi látogatásunkat folytatva, megtekintettük a Lengyel Polgári Bizottság kétnyelvű emléktábláját, gróf Andrássy Gyula monumentális lovas szobrát, József Attila Duna parti emlékművét és a Dunába lőtt zsidó embereknek emlékét őrző bronzcipőket.

A második nap reggelén részt vettünk a fővárosi Bazilikában tíz órától a kereszténység lengyelországi felvételének, 1050. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő Ünnepi Szentmisén, melyen a nagyszámú résztvevők között jelen volt, Roman Kowalski a Lengyel Köztársaság Budapesti nagykövete is.

Ezt követően a Budapesti Lengyel Intézetben, Malgorzata Takács fogadta és tájékoztatta csoportunkat – a reprezentatív bemutatóteremben, amely sokoldalúan szolgálja a lengyel kultúra terjesztését.

Záróeseményként csoportunk a Budavári Palota E épületében, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a közelmúltban megnyitott „Közös úton Budapest és Krakkó a középkorban” c. impozáns kiállítást tekintette meg.
Ezúton köszönjük a budapesti lengyel intézmények és szervezetek vezetőinek, dolgozóinak az együttműködést és azt a segítséget, amit nyújtottak programunk megvalósításában.