Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Lengyel, Roma, Román, Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatok szervezésében 2017. december 4.-én tartották a Városi Nemzetiségi Napi  ünnepséget. Leszkó Malgorzata, a Békéscsaba Megyei Jogú Város  Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke átadta a “Békéscsaba Lengyelségéért” c. kitüntető oklevelet Babósné Veress Amália történésznek.

Az ünneplőket Szarvas Péter polgármester köszöntötte, aki Babits Mihályt idézte: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” A városvezető beszédében utalt arra, hogy születésnapra készül a település, hisz 2018-ban az újjátelepítés háromszázadik évfordulóját ünnepli Békéscsaba lakossága. Ezt a nemzetiségi műsorok követték: a lengyelek műsorában a Chopin kórus lengyel népdal csokrot adott elő – „Elszökött a róka”, „Piros alma”, „Csodálkoznak az emberek” –

A helyi roma önkormányzat elismerésében Farkas Ilona dajka részesült, a román önkormányzat díját Mészáros Gergelyné kapta, a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnöke plakettet adott át Lonovics Lászlónénak, míg elismerő oklevelet nyújtott át Pisné Hégely Szilviának.