Varsó 2018 július 20 – 26. Békéscsabaiak a lengyel fővárosban!

A Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület 45 tagja látogatott el Varsóba.

        Szombaton reggel a csodálatosan helyreállított Óvárossal ismerkedtünk meg magyar nyelvű idegen vezetéssel a legenda a varsói sellőhölgyről és a sikátoros utcácskák a régi korhű házakkal elkápráztattak bennünket. A belvárosi Szent János Katedrálist is felkerestük ahol többek közt a boglárcsíkok emléktábláját is megnéztük. Majd a királyi palotához és a III. Zsigmond Waza emlékoszlophoz sétáltunk. Még a délelőtti órákban látogattunk a királyi palotába, ahol megcsodálhattunk a királyi vár belső termeit. A királyi lakosztályok pompája a parlamenti termek és Matejko festőművész – szobái is igazán nagyon értékes művészeti kincsek, nagy hatással voltak ránk. A gazdagon díszített termek korhoz hűen illusztrálták a lengyel nép hagyományait és az állam történetét.

Délután a Óvárost körülvevő védőfalon elhelyezett  magyar nyelvű, id. Antall József miniszter emléktábláját, koszorúztuk meg aki nagy barátja volt a lengyeleknek és a II. világháborúban sok lengyel zsidó emberen segített.

Még ezen a napon látogattuk meg a katonai katedrálist, ahol mécses gyújtottunk a II. világháborúban, Varsóban elesett magyar katonák emléktáblájánál és fejet hajtottunk a Katyni és a Smolenski áldozatok kápolnájában, majd a varsói felkelés emlékműnél csoportos fotót készítettünk. Az est fénypontja a Visztula parti hatalmas szökőkút vízfény effektusokkal tűzdelt lézer koncertje volt, örök élményként marad bennünk.

Vasárnap reggeli után idegenvezetővel elindultunk a Lazienki Parkba

Ahol a gyönyörű időben élveztük a hatalmas park és a rengeteg virág látványát.  Az utolsó lengyel uralkodónak August Poniatowskinak szép tóval körül vet nyári rezidenciáját néztük meg valamint a nyári színházat és az üvegházat tekintettük meg.

Pontosan délben a Lazienki Park, Fryderyk Chopin szobornál a már hagyományosan megrendezett Chopin koncertet hallgatta meg a csoportunk a sok ezer varsói lakossal és a világ minden tájáról ideérkezett turistával egyetembe. Délután a csoportunk egyik fele a Fryderyk Chopin múzeumot a másik fele a II, világháború katonai múzeumát kereste fel. Este sem mult el program nélkül az Óvárosban jazz és rock élőkoncertek közül lehetett válogatni.

Hétfőn autóbuszos városnézés idegenvezetővel szerepelt a programunkba a Varsónak a Visztula folyó által elválasztott mind két város részeit is beutaztuk így megismertük a Prága nevű kerületet, ahol az „igazi” varsóiak élnek, mert a történet szerint Ők azok, akik soha nem hagyták el a várost.

Dél idő környékén utunk az 1955-ben felépített szovjet ajándékként itt maradt monumentális szocreál építészet” remekművéhez” vezetett a Tudomány és Kultúra Palotájához.

A palota földszintjéről szupergyors lift röpített fel egészen a 30. emeletig, ahonnan madártávlatból gyönyörködhetünk a kultúra palotáját polipként csápjaival körülvevő újkori építészet sokszínű felhőkarcolóiban. Nem is beszélve arról, hogy az egész csodálatos főváros panorámája keletről–nyugatra, délről-északra nézve előttünk hevert.

Délután a szuper modern üzleti negyedben a vásárlási igényeit, mindenki azt hisszük maximálisan kielégíthette. Szép látvány, ahogyan ráhúzták a központi vasútállomás klasszikus vázára az üzleti negyed modern hatalmas üvegbuborékra emlékeztető építményét. A rengeteg turista a gyönyörű épületek a szép villamosok, buszok és az új metró valamint az igényesen berendezett boltok, éttermek, kávézok és pihenő parkok igazi világvárossá teszik Varsót.

Kedd délelőtt idegenvezetővel megtekintettük a Wilanów Parkot és a barokk stílusú palotát, amely nyári rezidenciája volt Jan Sobieski lengyel királynak. A gyönyörűen gondozott parkot az élővirágok tízezrei díszítik elmondhatjuk hogy a palota éköve a park A rezidencia termei is igényes szellemi és anyagi gazdagságról árulkodnak A palotát és a parkot szép tavi rózsákban gazdag  mesterséges tó öleli körül.

Délután a Varsói Magyar Nagykövetség melletti parkban kerestük fel és helyeztük el az emlékezés virágait, Henryk Slawik és Id. Antal József egy asztalnál ülök szobránál. A két politikus nagyon jó barátok voltak, Slawikot a lengyel Valenbergnek is nevezték, nagyon sok embernek segített a menekülésben a II. világháború alatt. Slawikot végül egy német koncentrációs táborban kínozták, de nem vallott a barátja ellen, ezért kivégezték. Utána nem sokkal távolabb a lengyel parlament melletti parkban koszorúztuk meg az ismeretlen magyar katona emlékművét.

Este utcai tűznyelők és egyéb mókás zenei és mutatványos utcai művészek produkcióin szórakozott a csoport.

Szerdán reggel autóbusszal a Varsó környéki Sochaczewbe és Zelazowa Wolába indultunk.

Sochaczewben a keskeny nyomtávú vasúti múzeumot látogattuk meg, itt nagyon sok jó állapotban lévő érdekes gőzmozdonyokat és személyszállító vagonokkal is megismerkedtünk. A kisállomás épületében is hívogató a korhűen berendezett vasúti kiállítás. A buszt hátrahagyva, innen indult ki a csoportunkkal és más turistákkal is egy román gyártmányú diesel mozdonnyal húzott szerelvény a Kampinoski Nemzeti parkba. A 18km-ert 1óra15perc alatt tette meg. Az erdei táj és a levegő nagyon kellemes volt  A fák egyformák rendezettek nyírfaerdő jellegűek a talaj laza homokos, nagyon régen a Visztula folyó hordalékát képezték. Rövid séta és idegenvezetés után visszaszálltunk a vonatra és indultunk a kijelölt kolbászsütő állomáshelyre. A szép nagy darab kolbászainkat már szakszerű kezek meggrillezték így nem maradt más hátra, mint jó ízűen elfogyasztani őket Békéscsabaiak révén a kolbász hazájának jelmondatában az áll, hogy nincs kolbász jó paprika nélkül, de most kivételt tettek, mert nagyon ízlett mindenkinek paprika nélkül is.

Lengyelországi tartózkodásunk utolsó  programjaként Fryderyk Chopin szülőházát kerestük fel Zelazowa Wolában. A méltán világhírű lengyel zongoraművész otthona nagyon szerény vidéki, falusi házhoz  hasonlítható, de a berendezése tiszta polgári családra vall. A kertje hatalmas,rendezett milliónyi virág díszíti béke szigetére emlékeztet, a ház melletti padokon élvezettel lehet hallgatni Chopin zongorára irt műveit.

A varsói utazás sok pozitív élményekkel gazdagította a résztvevőket, amelyek sokáig megmaradnak emlékezetükben.