Paulik Antal, az országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója nyitotta meg 2019.10.28-án a rendezvényt, mely a népi kézművesség mellett a gasztronómiáról is szólt.
Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke kiemelte, beszédében, hogy a határon átnyúló programban a Bihar megyei Sinteauról (szlovákul Nová Huta) érkezett vendégek szokásait, ételeit is megismerhettük.
Az első napon az Orgován Népdalkör, a Csabai szlovák iskola kis citerásai, a Kistabán Néptáncegyüttes , a kétsopronyi Zornicka Citerazenekar, a mezőberényi Szlovák Pávakör, az Iglice Kisciterások Nagybánhegyeről, Komlós Néptáncegyüttes, a Csabai Rózsák, a Rozmaring hímzőszakkör divatbemutatója, a Strapce Citerazenekar, Bartáné Nyitrai Mária énekes Érsekújvárról, a Kemény Gábor Szakgimnázium Gitárklubja és a Balassi Néptáncegyüttes szórakoztatta a szép számban megjelent közönséget, akik az ízletes ételeket is megkóstolhattak a program ideje alatt.
Szombaton a második napon a hagyományos csabai disznóvágást mutatták be amit a disznótoros ételek készítése követett. kulturális műsorral az Orgován Népdalkör, a Komlós Néptáncegyüttes senior táncosai , divatbemutató, a Srtapce citerazenekar, a telegerendási Boróka Pávakör a békéscsabai Társastánc Klub amatőr táncosai, a kétsopronyból a Horenka Pávakör és a Rosicka Citerazenekar, és nem utolsó sorban a Chopin kórus magyar és lengyel népdalokkal színesítette a műsort.
A sikeres fellépést megvendégelés és jó hangulatú beszélgetés zárta.