A Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület 2020. szeptember 26-án a Lencsési Közösségi Házban ünnepelte megalakulásának a 20. évfordulóját. Szervezetünk elődje volt az úgynevezett hétvégi lengyel iskola, amelyet 1997-óta vezetett Leszkó Malgorzata a vegyes családból származó gyerekeknek és fiataloknak. Ameddig a diákok tanulták a lengyel nyelvtant, irodalmat, lengyel dalokat, addig a szomszéd teremben a szülök ismerkedtek egymással, beszéltek anyanyelvükön. Találkoztunk gyermeknap alkalmából, szerveztünk sportnapot a gyerekeknek, együtt ünnepeltük a karácsonyt, húsvétot. 2000. szeptember 16-án, a 15 alapítótaggal elhatároztunk, hogy létre hozunk egy hivatalos szervezetet a fent említett neven. Az egyesületünk, amelyben jelenleg 103 tag van, aktívan működik mai napig. A tagok közt vannak lengyelek, lengyel gyökérrel rendelkező emberek, valamint magyarok, akik szimpatizálnak Lengyelországgal és a lengyelekkel. Az egyesületünket azért hoztunk létre, hogy megtartsuk a saját identitásunkat, és hogy bemutassuk és tudjuk terjeszteni a lengyel kultúrát, hagyományokat, történelmet magyar földön. Minden évben, a magyar ünnepségek mellett, szervezünk rendezvényeket a Lengyel Függetlenség Napja, vagy Alkotmány Ünnepe alkalmából. Az „Ismerd meg Lengyelországot” c. program keretében bemutatjuk hazánk a Balti – tenger partjától Mazuritán, és lengyel alföldön át a Szudétákig és a Kárpátokig. A „Lengyel emlékek magyar földön” tanulmányi utakon, több mint 1000. éves magyar-lengyel kapcsolatokat ápolunk. Az ünnepségen az emlékfotók bemutatásával felidéztük a 20 év során lezajlott legfontosabb eseményeket az összegyűlt emberek számára. Rendezvényen részt vett Andrzej Kalinowski, lengyel konzul, aki rövid ünnepi beszédet tartotta mindkét nyelven.

Az összegyűlt embereket köszöntötte Leszkó Malgorzata – békéscsabai lengyel önkormányzat elnöke, valamint Babósné Veress Amália, jelenlegi egyesület elnöke. Szimbolikus torta és pezsgő fogyasztása mellett ünnepeltünk. 

A résztvevőknek alkalma volt megkóstolni a lengyel nemzeti ételt a „bigost”.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak szervezetünk fenntartásához és sikeres működéséhez a 20. éven keresztül.