2020. október 17-én egészségügyi napot tartottunk az egyesület székházában ahol Dr. Nagy Krisztina békéscsabai kardiológus főorvos tartott előadást a hipertóniáról, vagyis a magas vérnyomásról a megjelent vendégeknek.

Az előadáson megtudtuk, hogy a hipertónia a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség a világon. Fő veszélyét sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik. A legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás kezdetben nem okoz jelentős panaszt a betegnek, és ez félrevezető lehet. Ezért hívják a hipertóniát “néma gyilkosnak“, mert szinte észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodásokat előidézni.

Magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha a vérnyomás napi átlagértéke eléri, vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-t. Dr. Nagy Krisztina elmondta, hogy az egészséges életvitel segítségével megelőzhetjük a magas vérnyomás kialakulását, illetve csökkenthetjük a már meglévő magas vérnyomás következményeit, melyek már fiatal korban társbetegségek megjelenését, vagy akár halált is okozhatnak. Leggyakrabban előforduló betegségek az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a vesebetegség és egyéb érrendszeri megbetegedések. A hipertóniát a genetikán és az életkor-on kívűl befolyásolja még a stressz, az alkohol fogyasztás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás (túlzott telített zsírban gazdag ételek fogyasztása, kevés folyadék bevitel stb.), és a dohányzás.

A járvány ellenére sok tagunk  jelen volt az előadáson és a rendezvény végén kérdéseket tettek fel a témával kapcsolatban.