2021. szeptember 3-án a Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület és a Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésével létrejött a „Lengyel emlékek Szarvason” c. tanulmányút. Egyesületünk 30 fős csoportja először tájékoztatást kapott Havasi Márton „Lengyel gyökerek, viszonyok és helyzetek Békésben” c. könyvéből, amelyből Leszkó Malgorzata előadást tartott a buszon.

Megtudtuk, hogy a délkelet – lengyel területről jövő családok bevándorlása Szarvasra már a 1860-os évektől elkezdődött. A szegény és a gazdagabb rétegből egyaránt jöttek, egyénileg inkább a jómódúak, csoportosan meg a szegényebbek, a művelt gazdagabbak üldöztetés miatt, a szegények pedig a megélhetés miatt. Szarvasra először huszonhat lengyel család érkezett, amelyek hamar asszimilálódtak nyelvükben és szokásaiban a velük jövő szlovákokkal majd egy idő után a magyarokkal. A nevek egy része itt is a mai napig változatlanul megmaradt, más része néhány betűvel átalakult, rövidült vagy bővült, vagy a család női ágon gyarapodva vezetékneve kihalt. Ezen a huszonhat családon kívül volt még egyszer egy nagyobb, csoportos lengyelföldi betelepülés Szarvasra. Az I. világháború idején, 1914 októberében egy nyolcvan főből álló, tizenhat Galiciai család menekült ide. A bevándorlók is formálták Szarvas községi életét.

Szarvas főutcáján található az egyik legszebb műemlék jellegű épület, amely méltó módon a Lengyel Palota nevet viseli. Elnevezését létrehozójáról a „Lengyel” nevű és származású családról kapta. Jelenleg Szarvas polgármesterének székhelyéül szolgáló épületen emléktáblát helyeztek el. A kétnyelvű táblán látható Lengyel Béla altábornagy fotója a következő szöveggel:
„a lengyelek barátja, magyar királyság varsói katonai attaséja (1934-1939). Az 1944-es varsói felkelés idején alegységeivel titokban támogatta a németek ellen harcoló felkelőket, gyógyszert, lőszert és fegyvereket juttatott nekik. Számos lengyel ember életét mentette meg. Hűséges maradt a katonai becsülethez. Tisztelet emlékének!”

 

Leszkó Pál az egyesület elnöke kiegészítő információt adott még Lengyel Bélával kapcsolatban, amit a Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyagából merített. Az emléktáblánál, amelyet 2019-ben avattak fel, koszorút helyezett el Leszkó Malgorzata a lengyel önkormányzat elnöke, valamint Huszárné Nagy Zsuzsanna az egyesület elnökhelyettese.

Az épület előtt készült közös fotó után, csoportunk elvonult a híres szarvasi arborétumba. Ott, képzett idegenvezetővel megtekintettük a „mini Magyarország” makett parkot, ahol gyönyörködtünk a hangeffektusokkal is ellátott műemlék épületekben, amik a jelenlegi és a Trianon után elcsatolt magyar területeken találhatóak. Tagjaink részt vettek a mini Magyarország kvízjátékban, amit sikeresen teljesítettek ezért elismerő oklevélben részesültek.

Majd a csodálatos arborétum ősfáival, bokraival és különleges madárvilágával ismerkedhettünk meg szintén idegenvezetéssel.

A Katalin II. nevű hajón Demeter István – hajóvezető, tréfásan sok humorral fűszerezve mutatta be a Körös folyó gazdag természeti, növény és állatvilágát.

A Turul étteremben, ahol ebédeltünk, találkoztunk egyesületünk régi nagy barátjával és egyben első könyvelőjével – Somogyvári Jánossal. Kellemes beszélgetés után csoportunk még pihentető sétát tett a vízi színháznál és az Erzsébet liget hűs fái alatt, páran a ligeti padon ülve, többen aktívan a szabadtéri fitnesz eszközökön kapcsolódtak ki.

Az egész napi szép élményekkel megtelve szálltunk fel a buszra és indultunk hazafelé.