2021. október 27-én a Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület és Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata ünnepséget rendezett a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából. Az ünnepség a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban zajlott, az intézmény igazgatójának – Takács Péternek köszönhetően. Leszkó Malgorzata – a lengyel önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy megérkezett Szymon Szynkowski levele a lengyel külügyminisztériumtól, amelyet felolvasott lengyel nyelven, valamint Huszárné Nagy Zsuzsanna, az egyesületünk alelnöke magyar nyelven.

A program folytatásaként Földesi Zoltán vezényletével a Chopin kórus ünnepi előadással szórakoztatta a megjelent vendégeket. Harmonika és zongora kísérettel több lengyel hazafias éneket és számos népdalt adtak elő.

Ezt követően Galambos Hajnalka énekművész színvonalas előadásában hallhattuk Fryderyk Chopin Zyczenie c. művét.

A koncertek után a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum által biztosított “siessünk segíteni a magyarokat a harcban – lengyelek az 1848-1849 évi magyar forradalomban” című kiállítás megnyitása következett. Tárlatot megnyitotta Piotr Piętka igazgató és Virágh József igazgatóhelyettes.

A tárlat a 23 lengyel – magyar nyelvű tablón, korabeli metszetek fotóival végig követi a hazánkban harcoló lengyelek életét, csatáit, a szolnokit vagy a temesvárit. A lengyel és a magyar nép évezredes, a világon talán példátlan mély barátsága és az 1848-49-es szabadságharc egyszerre teszi méltóvá és aktuálissá ezt a kiállítás sorozatot. Történelmünk egyik legvészterhesebb időszakában, az 1848-49-es szabadságharc idején több mint négyezer lengyel nemzetiségű ember vett rész a Magyarország függetlenségéért vívott harcokban. Külön lengyel légió is felállításra került. Fennmaradt a légió dala, amelynek egyik, hozzánk, magyarokhoz kötődő sora: „Ha mi vállat vállhoz vetünk, ketten együtt nem veszthetünk.” A dal igazságát alátámasztja a mindmáig fennálló két, erős ország és nemzeteink közötti rendületlen barátság. Az ünnepség a tárlat megtekintésével és jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel fejeződött be.