Az idei évben egyesületünk és a Békés Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata a Magyar – Lengyel Barátság Napi ünnepséget a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ panoráma termében ünnepelte meg. Az ünnepségen Leszkó Malgorzata a Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket, és úgy fogalmazott: „egy ilyen ünnepség, amely a barátságról szól, nemcsak a népek közötti barátságot kell, hogy jelképezze, hanem azt, hogy egymással is legyünk  jóban.” Az ünnepségen tiszteletét tette Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki ünnepi beszédében felhívta a figyelmet a két nép közti barátságra, különösen most a szomszédos országban zajló események miatt.  Kihangsúlyozta, fontos éltetni a gyökereinket és a hagyományainkat.

Andrzej Kalinowski a Lengyel Köztársaság főkonzulja, valamint Szebellédi Zoltán a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke jelenlétükkel szintén megtisztelték az eseményt. Nagy örömünkre szolgált, hogy a kihagyott két év után ismét megtarthattuk hagyományainkhoz híven a magyar – lengyel barátság napi ünnepségünket,  amelyen egy vetített képes úti beszámolóval vártuk a megjelent érdeklődőket. A két nép múltjában számos közös pont fellelhető az egyik ilyen Báthory István, aki erdélyi fejedelemből lett Lengyel király. Uralkodása mindkét országának virágkorát jelentette. A lengyelek ma is egyik legnagyobb királyukat tisztelik benne, egy népszerű ottani mondás szerint „Vagy ne született volna, vagy ha született, örökké élne”. A tavalyi évet Báthory István emlékének szentelték Lengyelországban, Magyarországon és Erdélyben. Ehhez kapcsolódóan jött létre a „Báthory István Hajós Emléktúra” ötlete Józsa Péter kapitány és Szilágyi Ferenc első tiszt által.

A Szalonta legénysége az elmúlt években már több hajós túrát megtett. Európát érintő csaknem összes tengerre, a Fekete-tengertől az Atlanti-óceánig, a Földközi-tengertől a Balti-tengerig eljutottak a kontinens folyóin. A legutóbbi útjuk a lengyel partokat érintették Kedzierzyn Kozle és Szczecin közötti vonalon. Az Odera folyó mentén utazásuk során számos városba ellátogattak, sok érdekességet, látnivalót fedeztek fel. Napkeltétől-napnyugtáig utaztak mivel este nem lehetett hajózni. Megcsodálták Opole, Wroclaw belvárosát, Opoléban megtekintették az 1956-os emlékművet, Krakkóban ellátogatok Báthory István sírhelyéhez a Wawel-i székesegyházba, ahol emlékező koszorút helyeztek el. Józsa Péter elmondása szerint nekik ez volt a legbarátságosabb útjuk mióta hajóznak. A lengyel útjuk során sok új embert ismertek meg, akikkel a mai napig tartják a kapcsolatot. Beszámolójában megemlítette, hogy az útjaikat eddig mind finanszírozás nélkül tették meg, viszont a Báthory emléktúra Rónayné Slaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló egyéni támogatásával jött létre. Az ünnepséget kötetlen beszélgetés zárta. Jelenlévők pozitív élményekkel feltöltődve tértek haza.